Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Растения

Необходимо ли е да засадим растения в аквариума?

Растенията в аквариума са небходими, защото вземат активно участие при създаването на оптимални условия за живот на рибките, като поглъщат възглородния двуокис, отделян от тях, и усвояват разтворените във водата неорганични вещества. На светло те отделят кислород, необходим за дишането на водните обитатели. През нощта растенията отделят въглероден двуокис, но в количество, по-малко, отколкото кислород. Ролята, която изпълняват водните растения, не може да се замени дори и с шй-обилното аериране на водата. Заедно с бактериите те осъществяват биологичната обработка на водата, в резултат на което тя се очиства от вредните за рибите вещества. Растенията служат и за укритие на новородените, а някои рибки хвърлят хайвера си върху техните листа. Познати са много видове водни растения.

 

Кои от тях да изберем за аквариума си?

Растения плаващи на повърхността на водата. Те не се захващат с корените си за пясъка и поемат необходимите им хранителни вещества от водата чрез своите листа и скорени. Нуждаят се от по-силна светлина на повърхността на водата. Размножават се много бързо, а някои от тях лабиринтовите риби използуват за построяване на гнездо, в което женската хвърля хайвера си. От тези растения препоръчваме следните: Ричия. Расте и се размножава както при естествено, така и при изкуствено осветление отгоре. Не е придирчива към температурата на водата и се развива целогодишно. Водна леща. Размножава се много бързо, като образува странични издънки, които се откъсват от майчиното растение и продължават да се развиват самостоятелно. Расте целогодишно. Образувалият се по повърхността на аквариума „килим“ от водна леща се превръща в естествен филтър на светлината. Водна папрат. Отглежда се при температура на водата 22-25°С. Обича по-силно осветление. Размножава се вегетативно от едно малко листенце могат да се образуват цели колонии от нови млади растения.

 

Какво трябва да направим, след като сме се снабдили с водни растения?

Преди всичко е необходимо да измием акварума с колкото се може по-топла вода, без да изполуваме миещи или перилни препарати. Избираме пясъка- той трябва да бъде сив и едрозърнест. Жълто-кафявият пясък съдържа по-голямо количество глина, която размътва водата. Преди да поставим пясъка в аквариума, трябва да го изварим в продължение на 30 минути. Слоят пясък (грундът) в аквариума трябва да бъде не по-малък от 4-5см. В него засаждаме водните растения, като преди това изрязваме около 1см. от върха на корена им. Напълваме внимателно аквариума с чешмяна вода, затоплена до 18°-20°С. Поставяме нагревателя и филтъра с камъчето и включваме помпата (компресора). Оставяме аквариума незаселен 10 дни. На 2-рия-3-тия ден водата помътнява поради започналите гнилостни процеси и развитие на микроорганизми. Тази вода не трябва да се сменя, тъй като след няколко дни се избистря през това време водните растения са се вкоренили добре, започнали са да се развиват нормално и се създава необходимото биологично равновесие в аквариума. Сега вече можем да пуснем рибките.


Аквариуми "Лице на сайта"