Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Бактериални заболявания

Бактериите съществуват във всеки аквариум. Те изпълняват някои много важни функции, като разлагане на амониум, нитрити, нитрати. Съществуват и много вредни бактерии.

Стрес лоши условия във водата, неправулно хранене я правят подадтлива към бактериални болести.

Витилиго

Витилиго се причинява от различни бактерии. Те се разпознават, като бели или сиво-бели неясни мъгляви петна на перките или кожата. Отворите на слизестата мембрана се отварят, стават видими областите без люспи.

vitiligo

Витилиго, източник fishyportal.com

 

 

Гниене на перките

Гниене на перките причинено от бактерии, съществува във всеки аквариум. Болестта се активизира при наличието на стрес или при пренаселване на аквариума и др., както и при лоши хигиенни условия. Опашките започват да се разлагат по краищата и биват напълно унищожени до основата си в последна фаза.

rotting fins

Rotting fins, източник goldfish-sanctuary.wozaonline.co.za

 

 

Бактериално гниене на хрилете

Бактериално гниене на хрилете може да се получи, когато чувствителната слизеста ципа на влакната на хрилете е била увредена от паразити. Бактериите влизат от водата и разлагат тъканта. Мървтите влакна на хрилете имат белезникаво сив цвят. Те се вижта ясно, когато капачето на хрилете е повдигнато.

bacterial gill rot

Bacterial gill rot, източник etwebmedia.com

 

 

Columnaris

Инфекция с бактерия Columnaris може да бъде разпозната, чрез наличието на бял пух от много близко разположени миниатюрни влакна около устата,  на опашката и по краищата на люспите. Белите петна се разпространяват бързо по кожата н арибата. В последния стадий опашката понякога се разлага, започвайки от краищата и рибата стои и се люлее под водната повърхност. Необходимо е незабавна реакция, тъй като болестта се разпространява толкова бързо, че всички риби са в опасност

Columnaris

Columnaris, източник: petcoupon.wordpress.com

 

 

Воднянка при аквариумните риби

При по-дълги периоди ана стрес отслабват имунната система на рибата, което улеснява бактерията при навлизаане в организма. Често се случва тя да действа само на отделни риби. Болестта започва с бактериална инфекция на коремните вътрешности, проявяваща се в загуба на слуз при рибата. След това рибата започва да приема по-малко храна. В хода на болестта части от лигавицата на вътрешностите излизат навън. Те стоят около ануса на рибата, слепени в бели, слузести парчета. Болестта достига последния си стадий, когато се проявят и нарушения в работата на бъбреците или когато нужното количество вода не може да бъде изхвърляно поради инфекция на пикочноте пътища и органи. Излишната течнот се събира в кухините на тялото, в торбичките на люспите или зад очите. Това води до плуване, изпъкване на люспите или изпъкнали очи.

vodnianka

Воднянка

 

 

Еритродерматит

Еритродерматитът на шарановите риби се причинява от бактерията от вида aeromonas. Проява се най-вече през лятото и есента. През последните години обаче често се наблюдава отглеждана и внсасяна от по-то;ки страни риба и да внася тази болест. Тази болест започва с червени петна по кожата, които след това се превръщат в язви, които се отварят. Зааради червените петна в началния стадий често се бърка с пролетна вироза. Появяват се язви с бели краища и отворени язви с червен център. Те се появяват най-вече по слабините на тялото и в основата на перката и опашката.

eritrodermatit

Еритродерматит


Аквариуми "Лице на сайта"