Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Болести

Причинителите на болести можем да внесем в аквариума заедно с храната, също и с прибавянето на нови рибки и растения. Преди да опишем болестите, които най-често се срещат в нашите аквариуми, ще опишем най-основните правила за предпазване от тези болести.

1. Преди да купим рибки от някой вид, трябва добре да проучим тяхната биология, за да знаем дали можем да ги отглеждаме заедно с други риби и какво е необходимо, за да се създадат оптимални условия за тяхното отглеждане.

2. Всяка рибка, която сме купили, поставяме сама в отделен съд и я държим в него минимално 14 дни в карантина. Повечето болести се проявяват през периода на карантината.

3. Новозакупените и новонамеренеите растения не поставяме веднага в аквариума с рибките, защото е възможно в техните листа да се крият разни болествотворни бактерии или паразити. За това най-напред ги дезинфекцираме със слаб разтвор от калиев перманганат и след измиването им с чиста вода ги оставяме 3 – 4 дни в отделен съд.

4. Храна на рибките не даваме, веднага щом ги донесем в къщи.

5. Никога не трябва да каляваме нашите риби. В аквариума трябва да поддържаме подходяща за тях температура на водата. Простудяването им може да има неблагоприятни последици.

6. При местене на рибите трябва много да внимаваме да не ги нараним.

7. Преяждането е основен фактор за причинаване на болести.


Аквариуми "Лице на сайта"