Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Болести причинени от ракообразни

Lernaea

Ракообразното Лернае често бива наричано от акваристите „Червей котва“, тъй като се закотвя дълбоко в кожата на рибата с разклонените си смукателни органи и има удължено тяло без видими крайници. В задния карай има два торбовидни израстъка, където се развиват яйцата. Яйцата достигат зрялост от няколко дни до две седмици. Тогава те падат и се излюпват ларвите. Майката, която е снесла яйцата умира и пада от тъканта на рибата. Ларвите са също паразити, те отиват в хрилете на рибата, за да смучат кръв. Те достигат там полова зрялост, като ларви. След съзряването женската ларва напуска рибата и започва да плува наоколо за кратко време, като планктонен организъм. След това те намират рибата и пробиват свой път в кожата й.

lernaea

Lernaea

 

 

Argilus

Рибната въшка Аргилус разбира се не е насекомо, а ракообразно. Тя е много добър плувец и плува до рибата, за да смуче кръв. Рибата скача и плува възбудено; плоски (подобни на въшка) почти прозрачни ракообразни големи 4-14мм с две черни очи може да се видят по кожата на рибата; червени убождания по кожата. Рибнаат въшка обикновено само се прилепва до рибата, докато се нарани, Тя напуска рибата за храносмилане и не търси друг приемник, докато не огладнее отново. По този начин тя може да пренася от риба на риба опасни болести. Рибните въшки са почти прозрачни само очите и смучещите дискове имат тъмен цвят.

Argulus

Argulus

 

 

Ergasilus

Ракообразното Ергасилус е с размери около 1,5 мм. Предните антенки са се трансформирали в остри захващащи куки, с които те пробиват кожата на хрилете с цел да се прикрепят към рибата. Само женските живеят върху рибата, като паразити. Загубата на кръв е голяма и често следствие е вторична инфекция, като гниене на хрилете. Ракообразните могат да бъдат внесени в аквариума с жива храна.

Ergasilus

Ergasilus


Аквариуми "Лице на сайта"