Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Болести причинявани от червеи

Gyrodactylidea

Живораждащият метил Gyrodactylidea се среща по-често в езерата и по-рядко в аквариумите. Често напада кожата и по-малко хрилете. Някои видове достигат до 3мм и могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, когато бъдат наблюдавани внимателно. Червеите вредят на рибите с техните кукички, които се забиват дълбоко в тъканта. В началния стадий рибите се търкат по дъното на аквариума, след това слизестата мембрана на кожата се удебелява, рибата стои и се носи по течението на водата или лежи отпусната на дъното.

gyrodactylid

Gyrodactylidea, източник spidernet.pl

 

Dactylogyridea

Тези червеи снасят яйца и живевят по хрилете на кожата на рибите, като паразити. Основно засягат хрилете. Рибата се справя добре, ако инфекцията е малка. При лоши условия, стрес и пренаселеност метилът по хрилете се размножава бързо и рибите започват да се трият и да дишат учестено. Ако са силно заразени те стоят под повърхността на водата и дишат тежко с отворени капачета на хрилете. Метилите вредят на хрилете със своите кукички, с помощта на които се прикрепят към кожата. Те забиват кукичките в чувствителната слизеста мембрана на хрилете и я нараняват. Впоследствие могат да се появят вторични инфекции, като гъбички, бактерии и други микроорганизми.

Dactylogyridea

Dactylogyridea, източник wetwebmedia.com

 

Рибни пиявици

Пиявиците понякога проникват случайно в аквариума с наскоро купени риби. Те достигат до няколко сантиметра, така че могат да бъдат ясно видяни с невъоръжено око. Те се прикрепват към рибата със смукалата си, отварят кръвоносен съд и смучат кръвта от него. Когато напускат рибата, оставят кървави следи от смукане по кожата, Тъй като пиявиците преминават от риба на риба, те могат да пренасят опасни заболявания.

 


Аквариуми "Лице на сайта"