Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Болести причинявани от камшичести

Камшичестите са съвсем различен клас едноклетъчни организми. Някои са малки, като бактериите и имат едно или няколко камшичета. Движат се съвсем бързо и са почти незабележими с микроскоп. Други видове са толкова големи, че почти може да се видят с невъоръжено око.

Oodinium (Кадифена болест)

Този вид причинител на болести има растителен произход. В начашния стадий рибите се трият в различни предмети и листата на растенията, но заболяването става видимо едва, след като инфекцията стане по-силна. При Oodinium кожата на рибата е пълна с малки белезникаво жълти петънца. Патогените са по кожата, те нарастват до 0,3 мм, така че са значително по-малки от Ichthyophthirius и човек може лесно да ги различи. Инфекцията започва по перките и след това по цялото тяло. В напреднала фаза рибата изглежда сякаш е била посипана с брашно, по кожата има кадифено покритие. В по-късните етапи малки парчета се отчупват от тялото и очите потъмняват.

Oodinium

Oodinium, customfishaquarium.com

 

Costia

Причина за тази болест е бобовидния камшичест организъм Costia. Прави малки млечно бели потъмнявания по кожата. Costia е вторичен паразит, който живее в малки количества в латентно състояние върху кожата на рибата. Паразита е много малък и може да се наблюдава само под микроскоп. Costia може да се размножава само, когато рибата е под стрес или има слаба имунна система. Този паразит се храни със слизестата обвивка на кожата. Без гостоприемник той умира за кратко време. В случаите на силна инфекция, могат да бъдат унищожени големи области от кожата на рибата, което води до смърт.

Costia necatrix

Costia necatrix, tierfachmarkt.de

 

Чревни камшичести

Някои видове камшичести живеят в коремната област на рибите. Те се хранят с предварително смляната храна. Когато рибата има силна инфекция от чревни камшичести, тя показва ясни симтоми. Рибата потъмнява на цвят, става лесно плашлива и губи апетит. Чревните паразити се развиват много добре при неподходяща храна с малко хранителни вещества. Една по причините за появата им, когато рибите се хранят с месо от топлокръвни животни. Особено при дискуси и цихлиди. В случай на изключителна инфеция, рибите губят значително тегло и се наблюдава рушене на перките. Причината е липсата на хранителни вещества, витамини и минерали, тъй като чревните камшичести ги извличат от поетата храна от рибата, лишавайки по този начин от полезните й съставки.


Аквариуми "Лице на сайта"