Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Болести причинявани от ресничести

Ресничестите са едноклетъчни микроорганизми. Във всеки аквариум се срещат много видове от тях, повечето от които са твърде малки, за да могат да бъдат видяни с невъоръжено око. Те живеят по бактериите и плаващите частици. Те прекарват по-голямата си част от живота върху рибите и се хранят от веществата в тялото на рибата.

Бели петна (Ichthyophthirius multifikiis)

Едноклетъчното Ichthyophthirius може да достигне размери до 1,5 мм и може да бъде ясно видяно върху кожата с невъоръжено око. Поради тези бели брадавици, които покриват рибата и я правят да изглежда така, сякаш е била посипана с пясък, Ichthyophthirius често бива наричана „болест на белите петна.

Заболяването първоначално се появява по перките и по гърба на рибата. В първия стадий рибите вече свиват перките си и се опитват да се освободят от паразитите, като се търкат в растенията или декоративните камъни. В напредналите стадии на заболяването по кожата може да има толкова много паразити, че да се образуват обширни жълтеникаво-бели петна. Ichthyophthirius живее в слизестата мембрана на кожата.

Minolta DSC

Ichthyophthirius multifikiis бели петна

 

 

Glossatella

Тези ресничести се появяват по кожни рани и наранявания. Те образуват къси дръжки, с които се прекрепват към краищата на такива рани, като по този начин пречат за излекуването им. Тези едноклетъчни организми се размножат много бързо и живеят по върху раната. Това изглежда, като кожено покритие. То трудно може да бъде сбъркано с гъбички, тъй като гъбичките (плесените) имат много по-дълги влакна.

Glossatella

Glossatella

 

Trichodina

Кожна инфекция , причинена от ресничестия микроорганизъм Trichodina. Рибите понякога се търкат или махат с перки. Trichodina не е истински паразит. Оралния отвор на този едноклетъчен организъм е на противоположната страна спрямо рибата. С него той абсорбира бактерии и отделни части на клетки, за да се храни. За това с есреща, като вторично яление при много кожни болести. Микроорганизмът се държи за кожата на рибата и я раздразва с помощта на кукички в долната част на клетката. Това води до удебеляване на кожата и отделяне на слизеста секреция, с която паразита се храни.

Trichodina

Trichodina, източник makropod.ru

 

Tetrahymena

Едноклетъчното Tetrahymena също не е истински паразит и се появява само, когато слизестата мембрана вече е била инфектирана от гъбички или бактерии. Tetrahymena се храни с бактерии и парченца от разрушени части на кожата. В пренаселени аквариуми обаче Tetrahymena може да се размножи силно поради замърсяване на водата. След това едноклетъчните организми в големи количества нападат слизестата мембрана на рибата. Последствията са лентовидни белезникави удебелявания на кожата. В крайния стадий кожата пада и рибата умира.

IMG_2144

Tetrahymena, източник fnzas.org.nz

 

Chilodоnella

Този организъм прави кожата да изглежда мътна и предизвиква големи белезникави прозрачни петна от удебелена слизезта мембрана с големина 1-3 см. Когато рибите са болни се търкат. Ако заболяването не бъде лекувано, петната по кожата се увеличават, докато цялата кожа стане слузеста, бяла у удебелена. Тогава рибата стои и се носи по водното течение от филтъра и става все повече и повече апатична. Паразитът може да се прехвърля от риба на риба, което го прави много опасен.

Chilodonella

Chilodenella, източник akvaryumculuk.biz


Аквариуми "Лице на сайта"