Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Зебровидна цихлазома Cichlasoma Nigrofasciatus

 

Зебровидна цихлазома Cichlasoma Nigrofasciatus
Описание:
Зебровидната цихлазома е една от най-често срещаните риби за отглеждане от този род, поради голямата си приспособимост. Зебрите са едни от най-агресивните американски цихлиди, което често се подценява заради размера им.

Аквариум
Минималният размер на аквариума за 1 чифт е 110л, въпреки че ще им бъде по-удобно в 150л.В дивата природа зебрите обичат бързо течащи потоци и реки в Централна Америка, като и в аквариумите трябва да се създаде силно течение, за да наподобява естествената им среда. За грунд може да се използва много фин чакъл, или пясък, като ако се използва чакъл, трябва да се убедите, че няма остри ръбове за да се наранят рибите, защото както повечето цихлиди и те са копачи. Парчета от скали и камъни са доба декорация, тъй като така ще се създадат множество укрития и пещери. Растения може да се използват, но бъдете внимателни, защото те ще бъдат изкопавани редовно. Много хора използват керамични саксии в които рибите да пускат хайвера си. Ако използвате такива се убедете, че не са глазирани и са добре почистени преди да ги пуснете в аквариума.
Филтрацията е важна както за всички видове цихлиди. Зебрите са типични цихлиди, когато става въпрос за храната, ядат разхвърляно и могат да оставят остатъци в целия аквариум. Много хора могат да ви кажат, да не сте особено внимантелни с параметрите на водата, защото зебрите са много издържливи, но това не е така. Да, зебрите са много толерантни спрямо лошите параметри на водата спрямо другите цихлиди, но това не означава, че може да пренебрегвате обслужването на аквариума. Като всяка риба и при тях ще бъдат засегнати растежа и развитието от лошите условия на водата, и само защото са зебри и ще оцелеят не значи, че ще са щастливи. Трябва да се подържа вашият аквариум на същото ниво, което бихте направили за всеки друг цихлид.

Хранене:
Зебрите са истински всеядни, ядат всичко което може да се побере в устата им. Диетата им в естествената им среда се състои от малки насекоми, ракообразни, растителна маса и малки рибки, ако ги хванат. Те могат да бъдат хранени с люспести и гранулирани храни, спирулина, замразени храни, както и хирономус, дафния, скариди и живи малки насекоми. Важно е да ги храните предимно с растителни храни, тъй, като протеините могат да доведат до чернодробни и бъречни заболявания. Много хора предлагат и пресни зеленчуци на зебрите, като спанак, маруля и тиквички.

Развъждане:
Развъждането на зебрите е толкова лесно, както пускането на мъжка и женска риба във водата. Разпознаването на пола е сравнително лесно, мъжките са по-едри и с по-удължени анални и гръдни перки. Женските са по-дребни и имат различна оранжева окраска на опашната перка, както и по корема. Най-сигурният начин да направите чифт е като съберете 6-7 рибки от малки и като достигнат полова зрялост да сформират сами чифт. Важно е в този момент да отделите останалите, защото сформираният чифт може да присвои много голяма част от общият аквариум и касапницата да започе.

Характеристики:
Местообитание: Централна Америка – страната на Тихият океан от Гватемала до Коста Рика, страната на Атлантическият океан от Хондурас до Панама.
Размер: Достига до 15см като женските обикновенно са по-малки.
Температура на отглеждане: 21-27C
Вода: PH: 7 въпреки, че са много адаптивни и могат да бъдат отглеждани в широк спектър.


Аквариуми "Лице на сайта"