Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Декорация на аквариума

Грунда трябва да подобрява живота на растенията и рибките и да не влияе отрицателно върху техния живот, като излъчват различни вредни вещества. Използвайте само пясък, за който се знае, че е силикатен. Това е преди всичко речният пясък, по-рядко дребният чакъл. Ако пясъкът е кварцов, можете да бъдете сигурни, че материалът не съдържа разтворими във водата съставки. Това се отнася и до камъните. Подходящи за аквариума са само такива камъни, които не могат да повлияят върху химичните свойства на водата.

Камъните задължително трябва да са заоблени, за да не наранят рибките. Такива можете да намерите в гората или в потоците и реките. Подходящи за тази цел са и каменните въглища, но трябва да сте сигурни, че не съдържат пирит, от който се отделя сяра във водата. Източник: http://kamani.biz

Що се отнася до корените, използвайте само много стари и частично минерализирани корени, които са лежали стотици години в пластове торф. За разлика от старите корени, събрани от дъното на някой водоем, те не гният, не плесенясват и никога не се разпадат. За облицовка на задните и страничните стени на аквариума често се използва сурова коркова вторична кора. Тя е много красива и освен това е подходяща за отглеждането на някои мъхове и папрати, които не могат да се засаждат в пясък.

Мнозина поставят торф на дъното на аквариумите си. Изглежда ги подвежда неговият цвят и те го смятат за плодороден чернозем. Това съвсем не е така. Напротив, торфът е най-неплодородната почва. Върху него растат специфични видове растения, които имат минимални изисквания към хранителната си среда. Затова като източник на хранителни вещества торфът е абсолютно безполезен. Освен това той винаги е кисел с рН 3,5-5,5 и съдържа частично минерализирани органични вещества, които загниват под водата и оттам възникват отровни газове. Използвайте торф само тогава, когато искате да подкиселите водата, която е необходима на много ви­дове рибки при хвърлянето на хайвера. Това става, като водата бавно капе през торфен филтър или торфът се накисва за по-дълго време в нея. След това водата се утаява, отлива се и се филтрира. Така приготвената вода е не само кисела, тя съдържа и т.нар. хуминови киселини, които ограничават развитието на плесени по хайвера.

Фонът в аквариума е необходим за да се скрива това, което се намира зад стената. Благодарение на него може да се създаде напълно естествен вид на аквариума. Съществуват фонове снимки и релефни вътрешни вонове. Фоновете снимка се залепват от външната страна на задната част на аквариума. Релефните се поставят вътре в аквариума. Те създават усещането за дълбочина и прави аквариума да изглежда по-голям от колкото всъщност е. Правилно избрания фон придава естествен вид на аквариума и подобрява неговите декоративни качества. Фонът направен от епоксидна смола изглежда, като каменно образувание. Също емитират каменен бряг на река. Черните фонове направени от пластмаса с вълнообразна структура емитират скала.

Украсата се използва за да може аквариума да изглежда интересно и да удовлетвори всички нужди на рибите, трябва да бъдат поставени различни елементи за украса като камъни, части от лигнити или черупки от кокос на дъното. Също и камъни, които емитират малки пещери в които рибите да намират свои укрития.


Аквариуми "Лице на сайта"