Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Езеро

Езерата биват декоративни градински и езера в градска среда. За да направите градинско езеро, трябва да изберете неговата форма. Най-често се избират заоблените форми. Трябва да се насочите към правилната техника – помпи, филтри и т.н.

Как се прави езеро? Първо се избира място, където ще бъде разположено езерото. Очертава се неговата форма и големина. Изкопава се необходимата дълбочина – 50 до 1,50 см. Правят се нива и наклони не повече от 45 градуса. В изкопаната яма, полагате така нар. „защитен“ слой от пясък, който служи като основа за езерото и го предпазва от остри камъни. Полага се PVC фолио или EPDM за същинската част (мембрана). Следващата част е вграждане на техника- филтри, помпи, ефекти, фонтани и т.н. След това се полага необходимата растителност, декорации, камъни и се оформят изкуствените брегове. Така последният етап е запълване на езерото с вода. Пълненето става на етапи, докато фолиото заеме необходимата форма. Необходимо е в краищата на езерния бряг, да се запълни с камъни и растителност.

Филтрация на водата. Пречистването на водата става с био-механични филтри. В някои модели са вградени и UV – лампи срещу алги във водата. Филтрите имат няколко деления с пълнежи в тях – гъба за механична филтрация, био среда за развитие на полезни бактерии и UV защита. Капацитета на филтъра трябва да изпълва кръгообмен на водата в езерото до 2-3 пъти целият обем на ден.

bio filtur za ezero

Филтър за езеро

 

Препарати за подобряване качествата на водата. Най-големият проблем в градинското езеро са алгите. За борба срещу тяхното развитие трябва да се използват препарати, които премахват алгите и така водата остава винаги чиста. Другите вредители са нишковидните водорасли, за борба срещу тях се използват висококачествени препарати за поддръжка на биологичната флора в езерото. Утаяването на органични материали е третият проблем, който трябва да се предотвратява. Мръсният слой на дъното представлява листа, растителни отпадъци, мъртви водорасли, храна за рибите, екскраменти от риби и птици. Тези замърсители допълнително влошават чистотата в езерото. За това трябва да се използва препарат за биологична самопречиственост.

Ефекти в градинското езеро. Водни и светлинни ефекти допринасят за по-расивия и естествен вид на езерото. Използват се готови естакади, изграждат се изксуствени водопади и водни тераси. Светлинните ефетки създават приятна атмосфера. Използват се осветителни тела изградени с LED технологията.

Езеро в градска среда често може да се видят езера в паркове, градинки и в зелените площи в градовете. Те са естесвтен източник на природа в градските условия.

Източници: АКВАМАТ 2000 ООД – www.aquamat2000.com


Аквариуми "Лице на сайта"