Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Други причинители

Простуда, това заболяване се дължи на по­нижаване на температурата на водата в аквариума с 3-4°С под нормалната за дадения вид. Обикновено рибките умират. Някои от тях може и да оцелеят, ако на­време нормализираме температурата на водата.

Наранявания, някои от рибите, особено мъжките са нахални, агре­сивни и често нараняват женските и по-малките от тях. Първото нещо, което трябва да направим, е да извадим побойниците и да ги поставим в отделен съд. Болните рибки се лекуват, като се поставят в раз­твор на трипафлавин 0,5-1г. на 100л. вод за продължително време, докато напълно се смени водата при периодичната й смяна.

Лоши условия, неподходящи жизнени условия, неподходяща вода, отравяния с тежки метали, инсектициди, хербициди, пестициди, отпадъчни продукти от собствената обмяна на веществата, недохранване, прехранване, еднообразна храна, неподходяща или развалена храна, наранявания, температурни шокове и груби грешки при отглеждането на рибките.

Вродените наследствени болести се изразяват в различни деформации на гръбначния стълб, срастване на перките, липса на перки, отклонения от нормалното обагряне, прекалено развитие например на черния пигмент меланин, тумори, слепота и хормонални разстройства.


Аквариуми "Лице на сайта"