Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Филтри

Най-важното техническо средство в аквариума е филтъра. Той осигурява филтрирането на водата в аквариума, както и премахването на бактериите и нечистотиите. Мръсотиите са разделени в две групи- механични и биологични. Първите са видими частици течащи във водата, кал остатъчна храна, изгнили части на растения, екскременти от риби и други. За премахването им водата във филтъра преминава през слой плътна гъба или памук. Нечистотиите се наслагват по филтъра и водата преминаваща през него е чиста и бистра. Следващия слой служи за механично филтриране.

Освен видимите нечистотии във водата се съдържат и разтворими токсични съединения. Те са биологична мръсотия, която е създадена, като резултат на естествени процеси в живота на рибата, главно токсичните съставки на азот, амоняк, нитрити и нитрати. Нитритите са по-малко опасни, докато нитратите са относително безопасни. Остатъчните продукти от рибата се превръщат в амоняк.

Филтъра съдържа специална ползотворна бактерия, предразполагаща азотните съединения да се трансформират в нитрити и по-късно в нитрати. За развитието на тази бактерия са необходими големи количества кислород, който е наличен във водата на аквариума. Отглежда се в специална пореста среда наречена керамика и синтетични биотопчета. Химическото филтриране е специфичен вид филтриране. Постига се от специални касети във филтъра на базата на абсорбиращ процес, при който много химически субстанции съдържани във водата се абсорбират от филтъра. Активния въглен и зеолита са най-активни. Тези химични части от филтъра премахват също и тежките метали в аквариума, като метали, нитритите, нитратите и фосфатите.

За да работят правилно вътрешните филтри трябва да бъдат поставени във водната среда в аквариума. От техническа гледна точка съществуват 3 вида филтри- вътрешни, външни и канистри. Вътрешните филтри се състоят от глава, която задвижена от вграден ротор. Филтриращата гъба в тях се съдържа във вътрешността на филтъра. Тези филтри са създадени за малки и средни аквариуми до 200 литра капацитет. Вътрешните филтри са лесни за поставяне ии поддръжка заемат пространство в аквариума и са с ограничена ефективност.

Обикновена филтърна гъба. Този вид филтър работи с помоща на аераторна помпа. Повече се използваха в миналото, а сега намират приложение в малки по обем аквариуми. Почиства се като се изпплаква под течаща вода.

Filter_Sponge

Вътрешни филтри с флейта. Повечето модели имат в тях кошници или отделения, в които се слага филтърна медия. Като например активен въглен, лава, керамика и др. Модел на вътрешен филтър:

Resun_Magic-Jet_Filter_Magi-200
Външните филтри имат формата на тесен контейнер поставен извън аквариума на неговата задна или странична странична стена. Водата се засмуква посредством тръба от ротора. Водата се засмуква през филтриращите среди, като по този начин е подложена на механична и биологична филтрация.

 

Външните окачваеми филтри са много по-ефективни от колкото вътрешните. Те също дават възможност за ползване на различни филтриращи елементи. За поставянето им е нужно изрязване капака на аквариума. Външните филтри са по-лесни за обслужване и съдържат повече филтриращ материал спрямо вътрешните филтри. Модел на окачваем филтър:

Resun_HF_2001
Канистри
Канистъра се състои от контейнер, който се поставя под аквариума. Тези филтри практически имат само преимущества, те са много ефективни, могат да поберат много филтриращи елементи прочиствайки водата. Те не заемат вътрешна част от аквариума. Тези филтри са най-доброто решение за големи по обем аквариуми.

Resun_EF1200Разполага с надеждна, мощна филтрационна помпа с висока производителност, ниска консумирана мощност и тих режим на работа. Регулируем дебит. Извършва механична, химична и биологична филтрация осигурена с подходящ обем на филтрационните кошници.


Аквариуми "Лице на сайта"