Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Соленоводна акваристика

Мешести

actinia_equina

Актиния морска хризантема
wikimedia.org

Най-известния обитател е Актинията, която живее в Черно море, Средиземно, и Егейско море. Нарича се още Морска хризантема заради кафяво пурпурния си цвят. Среща се и в различни цветови гами, до голяма степен зависещи от околната среда. Нараства до 4 – 12 см. За движение и прихващане към твърди предмети й служи дебел крак. Горната част на тялото завършва с устен отвор, заобиколен с различен брой пипала осеяни с копривни клетки. С тях тя лови храната си. През целия ден е почти отворена и се отваря при залез слънце. Най-често стоят с отворени уста, когато са гладни. Актинията може да се счита за живородка, тъй като оплождането се извършва в телесна кухина. Малкото се развива в тялото на майката и тя го изхвърля през устния отвор. За да може да се отглежда актинията, трябва водата да има същата соленост, каквато има и в морето. Актинията не е много взискателна към температурата на водата и понася добре стайна температура. Аквариума приготвяме с чист морски пясък, подходящи по големина камъни. Храним ги с дребни късчета риба, които пускаме с пинсета направо върху устния отвор или артемии, които поднасяме с пипета.

anemonia_sulcata

Анемония
wikimedia.org

Родината на Анемонията е Средиземно море. Има доста дълги пипала, които за разлика от другите видове не може да прибере. На слънчева светлина пипалата са маслинено сини или червени. В по-дълбоките води тази пъстрота се губи и придобива цвета на тялото. Копривните клетки върху пипалата не са безобидни и при допир, може да причини парене. Солеността на водата трябва да бъде такава, каквато е и в нейната родника около 36 промила. Ако искаме да отглеждаме такъв вид, температурата на водата не бива да бъде повече от 18 градуса.

 

 

Мекотели

От мекотелите има редица видове, които могат да се отглеждат известно време в аквариума. Някои оттях са с разноцветна окраска и имат подчертан декоративен ефект. Най-известните мекотели може да се каже, че е рапана. В аквариума той се храни с дребни късчета месо или риба.

Морски риби

cloun

Рибата-Клоун

Риба-Клоун е вид океанска риба, която обитава дъното на рифовете на Тихия океан, от Австралия до Азия и островите на Япония. Нарича се още Риба-Анемония, на растението в което се намира нейният дом. Рибката-Клоун обикновено живее и се крие точно там, между парещите пипала на това морско растение. Нейният живот е доста активен и агресивно отбранява територията си. Територията й обикновено се забелязва, защото тя кръжи доста често над нея.

 

 

hippocampus_hippocampus

Морско конче
wikimedia.org

Морското конче се среща по пясъчното и скалисто дъно на Черно море, в зоните на голямо количество на водорасли. Доминиращият цвят е кафяв, понякога жълтеникав или зеленикав оттенък. Главните органи на движение са гръбната и гръдните му перки. С опашката водното конче се захваща за водораслите и други подводни предмети. Храни се с жива храна, която приема охотно. При аквариумни условия може да се храни с по-едра артемия, водни бълхи, циклопси всички в живо състояние и друга храна не даваме, тъй като водното конче яде само храна, която се движи.

 

 

SONY DSC

Морска игла
wikimedia.org

Подходяща група за отглеждане в домашни аквариуми са Морските игли. Обитават места с много водорасли. Достига до 40 см. дължина. Храни се главно с жива храна. Известни са няколко вида от този вид – морско шило, високомуцунеста морска игла.


Аквариуми "Лице на сайта"