Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Птеригоплихт гибицепс Pterygoplichthys gibbiceps

Pterygoplichthys gibbiceps
Описание:
Птеригоплихт гибицепс Pterygoplichthys gibbiceps този популярен сом е известен още от редица общи имена включително Sailfin Pleco, Clown Plecostomus и Gibby. Това е един много издръжлив и най-често срещан сом в аквариумите използван за да се отървем от проблема с водораслите. Друго негово име е Leopard Plecos. Това са изключително мирни риби. Отглеждат се в големи аквариуми над 100 литра на един екземпляр. Трябва да имате дърво в аквариума, тъй като на него се развиват водорасли от дървесината, които му 0осигуряват идеалното място за храна. Целулозата в дървото е необходима за процеса на храносмилането. Те са нощни риби, така че когато се добавя храна най-добре е да се хранят вечер, точно преди да изключите светлините.

Въпреки, че Leopard Plecostomus предимно яде водорасли, те също ядат и мъртвите риби в естествената им среда. В аквариума са известни за отстраняване на слуз от стъклата и странично сплескани риби като дискуси и скалариите.

Има много видове продавани под името „Pleco“ (над 100) и на основните разлики между много от тях са в техните различни цветови разновидности. Но Leopard Pleco може да се идентифицира с гръбната перка. Той разполага с 10 или повече лъчи, докато други pleco видове имат 8 или по-малко.

Характеристики:

Разпространение: населяват северните и централните части на Южна Америка
Аквариум: обича просторни аквариуми над 100 литра на екземпляр
Вода: рН 6,5-8,0, твърдост на водата 4-18 dH
Температура: от 22 до 30 ° C.
Осветление: предпочита слава светлина
Декорация: обича дънери и скали
Хранене: суха растителна храна, пресни зеленчуци, салата, краставица, специализирана храна на таблетки
Скорост на растеж: бавно, расте до 50 см
Зрялост: над 12 месеца
Живот: до 15 години


Аквариуми "Лице на сайта"