Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Скариди

Скаридите са полезни и много интересни обитатели на аквариума. Тези животни често се отглеждат заедно с декоративни риби. Най-разпространените са „джуджета“ и Аманови скариди, като най-вече се отглеждат, като чистачи и водораслояди. Те почистват растенията от непроятните водорасли. Най-подходящите аквариуми за отглеждане на сладководни скариди са Нано аквариумите. Те са много малки биотопи подобни на природните съобщества.

red_cherry_shrimp

Скариди джуджета
wikimedia.org

Групата на тези ракообразни обхваща много малки до 4 см. скариди от видове много популярни сред акваристите. Тези скариди пасат водорасли от скалите и растенията. Те са мирни и интересни животни и могат да се отглеждат в големи групи. Може да се отглеждат заедно с малки и мирни рибки и други аквариумни обитатели.

 

 

 

ohio_river_shrimp

Дългокраки скариди
wikimedia.org

Тези скариди имат доста дълги щипки. Определени видове стават многоголеми, в тази връзка някой от тях може да нападнат рибки или други ракообразни. Освен това териториалното им поведение може да бъде повод за битки с представители на същия вид. По-малките видове, като Перлената скарида или Оризовата скарида са миролюбиви и с по-малки изисквания към обема на аквариума.

 

 

 

filter_shrimp

Филтриращи скариди
my-mac.net

Тези скариди имат дълги четковидни израстъци на предните си крачета и с тях извърпват движения, като с ветрило. Те използват това за да филтрират плуващата храна. Филтриращите скариди обичат да се закопаят на здрава повърхност, където да могат да стоят срещу течението.

 

 

 

 

 

Линеене смяна на черупката

Сладководните скариди имат екзоскелет „външен“ скелет. Този екзоскелет се сменя редовно чрез процеса на линеене, тъй като не може да расте. Моментът, когато скаридата напуска старата си черупка и новата, гъвкава и мека черупка стане видима е много вълнуващ. След, като достигне до новите размери, новата черупка започва да се втвърдява посредством химически процеси и натрупване на минерали, като калций. Проблемите по време на линеене са причина главно на неправилно отглеждане, грешно или недостатъчно хранене.

Осветление

Скаридите нямат специални изисквания към светлината. Следователно лампите трябва да се подберат така, че да са подходящи за растителността в аквариума.

Температура

Много скариди произхождат от сутропическите климатични зони. Най-оптималната температура е около 25-26 градуса. Като например тигровата скарида, пчеличката могат да се отглеждат между 19 и 25 градуса.

Храни

Най-подходящата храна за сладководни скариди е тази, която съдържа в себе си спирулина, морски водорасли, минерали, витамини и микроелементи. Натуралният йод, който се съдържа в морските водорасли подпомага процеса за смяна на черупките. Копривата спомага срещу възпаления и увеличава готовността за размножаване на скаридите.

 


Аквариуми "Лице на сайта"