Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Видове аквариуми

Съотношението между ширина, дължината и височината на правоъгълните аквариуми не е ограничено от някакви строго определени норми, но съществуват наложени от практиката размери, несъобразяването с тях може да доведе до изопачен вид и редица неудобства в обслужването на аквариума. Ако той е прекалено висок или тесен, ще се нарушат газообменния и топлинен режими и ще се намали осветеността на придънната част. Ето защо прекалено високите и тесни аквариуми в последно време се срещат все по-рядко.

Най-приемливи са правоъгълните аквариуми, при които дължината е 2-3 пъти по-голяма от височината, а ширината е не по-малко от 3/4 или неповече от равна на височината. Например, аквариум с обем 240 л може да има размери 120х40х50 см. Много издължените правоъгълни аквариуми са ефектни при използването им за изложбени цели при експонирането на твърде подвижни риби. Широките аквариуми са пригодени за тристранно или кръгово наблюдение.

Ъгловите аквариуми са подходящи за случаите, когато най-удобното място за тяхното устройване се оказва ъгъла на помещението. При съответно декоративно оформление такъв аквариум изглежда доста впечатляващо в общия интериор. Шест и осемъглените аквариуми са удобни за кръгово наблюдение, те могат да се поставят на специални поставки- колона, декорирана с цветя каменна саксия и т.н.


Аквариуми "Лице на сайта"