Akvashow.info Влезте в нашия форум
Азбучен каталог     A,   B,   C,   D,   E,   F,   G,   H,   I,   J,   K,   L,   M,   N,   O,   P,   Q,   R,   S,   T,   U,   V,   W,   X ,  Y,   Z    + Добави профил

Вирусни заболявания

Вирусите нападат живите клетки и ги карат да произвеждат нови вируси.

Лимфоцистит

Този вирус засяга кожата на рибата и променя клетките на слизестата мембрана. Клетките увеличават стрократно своя размер, което позволява да бъдат видяни с просто око, като набъбвания. Клетките са толкова набъбнали, че изглеждат, като полепнал хайвер по кожата. Клетките нарастват, защото са принудени да произвеждат вируси. Накрая се спукват и се разпръскват милиони нови вируси във водата. Така те плуват наоколо и могат да засегнат други риби. Обикновено заболяването се забелязва по краищата на перките и последствие по цялото тяло на рибата.

Lymphocystis

Lymphocystis

 

Папиломатоза

Сиво-белезникав туморен израстък 1-5mm по перките, хрилете и на ръба на устата. Болестта се проявява, като сиво-бял тумор с размер на просо или леща зърно по перките, в областта на хрилете и около устата. Броят, размерът и появата на тумори са променливи. Заболяването се среща често в аквариума. То се характеризира с образуването на тумори в различни части на тялото. Заболяването се смята, че се причинява от вирус. Има редица факти, които доказват, че заболяването е причинено от вирусна инфекция. Тумори в аквариумни риби се появи повече или по-малко едновременно и последователно през определен период от време. Заболяването често засяга вида Colisa.

 

Шаранова шарка

Шарановата шарка се появява най-често през пролетта и засяга най-често KOI езерните риби. Представлява херпесно заболяване, което не се предава на човека. Описва се с кръгли и овални бледи или розови подутини между 5 и 10 мм размер. Вируса остава латентен в организма и при отслабване на имунната система, отново се проявява.

Koi herpes Virus

Шаранова шарка

 

Пролетна вироза

Симптомите са неравновесие, безконтролно поведение, плуване по повърхността на водата, кръвоизливи по тялото и перките, очите изпъкват, ректума и пикочния мехур са частично паднали, хрилете придобиват блед цвят. Започват да излизат слузести екскременти. Появяват се кървави ивици по кожата, хрилете и в основата на перките. Това заболяване е остра вирусна инфекция. Заболяването се среща при езерните риби. Ако температурата в аквариума е по-висока от 20 ° С, болестта не се проявява. Вирусът се смята, че навлиза в кръвоносната система чрез хрилете. Вирусите възпроизвеждат бавно при ниски температури и не са активни през зимата. Острата форма на болестта започва, когато температурата на водата е между 15 и 17 С. Ако не се лекува незабавно, по-голямата част на рибите може да умрат в рамките на една седмица.

Spring Viraemia

Spring Viraemia

 

Воднянка

Воднянката е вътрешна бактериалана инфекция. Често този вирус е проявява при риби със слаба имунна система. Симтомите се причиняват най-вече от бъбречна недостатъчност. Бъбреците не могат да функционират достатъчно и не могат да отделят течност, течността се разпространява в тъканите и телесните кухини, което води до подуване на тялото и образуване на изпъкнали очи. Заразената риба често не може да бъде спасена.


Аквариуми "Лице на сайта"